Udskriv
 

Fæld et træ og byg en skammel

Træ er et materiale, der er svært at komme udenom i hverdagen. De fleste af os omgiver sig til daglig med møbler og brugsgenstande, der er lavet af træ, og går man en tur udenfor støder man hurtigt på ”levende” træer. Alligevel er det langt fra alle, der har prøvet at fælde et træ og forarbejde det til brugsgenstande.
I skolens sløjd-lokale arbejdes der oftest med tørt og forarbejdet træ, der er indkøbt til formålet, og det kan måske være lidt svært at koble et fint høvlet bræt med det levende træ i skoven.

Kom ud i Rude skov og lad eleverne være med hele vejen fra træet fældes i skoven til de står med et færdigt produkt i hånden!
Om aktiviteten

Sted:

Grevemosehus

Målgruppe:

5. klasse, 6. klasse

Fag/læreplan:

Skolefag: Natur/teknologi, Skolefag: Håndværk og design
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D


Varighed:

4 timer

Mål:

Læringsmål:
- eleven har kendskab til forskellige træsorters egenskaber
- eleven kan hjælpe til med at fælde et træ i skoven
- eleven kan arbejde med skovsave, økser, håndbor, snittebænk og snitteknive
- eleven har kendskab til at arbejde i frisk fældet træ
- eleven kan fortælle om processen fra levende træ til færdig skammel

Drejebog:

Vi starter med at se på de mest kendte træsorter og taler om deres forskellige egenskaber i forhold til udnyttelse. Hvorfor kalder man noget træ ”hårdt” og andet ”blødt” og hvad betyder ”kerneved”?!

Afhængig af forudgående aftale med læreren går vi mere eller mindre i dybden med trækendskab og træsorternes egenskaber (holdbarhed i jord, vand, som flagstang, til bådbygning osv.).

Herefter går vi ud i skoven og fælder sammen et træ, som eleverne efterfølgende saver i triller, flækker og hver især bygger en lille skammel af. Vi når så langt vi kan og resten gøres færdig hjemme i sløjdlokalet (dette skal aftales på forhånd med læreren).

Inden forløbet aftales med læreren hvad eleverne skal lave af det friske træ. Mulighederne er flere og afhænger delvist af lærerens efterfølgende planer for sløjdundervisningen på skolen. Udover en skammel kan eleverne f.eks. lave en fuglekasse eller mindre emner (en smørkniv) af det fældede træ. 
Booking
Du kan booke læringsaktiviteten her hvis du er fra en folkeskole i Rudersdal, Lyngby eller Gentofte Kommuner. Er du fra en anden målgruppe, skal du sende os en mail.
 
Husk
Vi er ude hele dagen, så husk påklædning og sko efter vejret!
 

 
 
 
Naturskolerne.dk       Tlf. 45 80 59 26       mail@naturskolerne.dk       Raadvad 50, 2800 Lyngby