Biotop-undersøgelser i sø og å. Raadvad eller Bøllemosen
Hvordan gennemfører man en biotop-undersøgelse, hvor man matcher og sammenholder levestedernes miljøfaktorer med organismernes tilpasninger og levevis? Læringsaktiviteten gennemføres i Raadvad eller i Bøllemosen.
Om aktiviteten
Sted:
Raadvad Naturskole, BøllemosenMålgruppe:
7. klasse, 8. klasse, 9. klasse, Gymnasie/HFFag/læreplan:
Skolefag: Biologi, Skolefag: Fysik/kemi, Skolefag: GeografiJ
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D

Varighed:
4 timerMål:
Efter besøget kan eleverne:Gennemføre en naturfaglig undersøgelse af en udvalgt biotop.
Indsamle og vurdere data fra egne og andres undersøgelser i et akvatisk miljø.
Forklare årsager og virkninger af naturlige og menneskeskabte ændringer i de undersøgte biotoper.
Forklare sammenhænge mellem naturundersøgelsens resultater og miljømæssige problemstillinger.
Drejebog:
Med søen og/eller åen som tema (Raadvad), introduceres biotoperne og det udstyr, der kan bruges til at undersøge dem. I vandløbet undersøger vi f.eks. smådyrssammensætningen og vurderer vandkvaliteten vha indeksmetoder. Vi sammenholder organismernes levesteder med fysiske og kemiske forhold som strømhastighed, vandføring, iltkoncentration, bundforhold og næringsstoffer. I Raadvad kan vi også mikroskopere plante- og dyreplankton.Aktiviteten kan gennemføres i Bøllemosen, hvor vi undersøger den unikke sure og brunvandede skovsø, og matcher organismernes tilpasninger med fysiske og kemiske målinger. Vi besøger også "hængesækken" og lærer om den særlige og sårbare naturtype.
Dagen er typisk værkstedesopbygget, så alle i klassen får arbejdet med de almindelige metoder og udstyr. Vi analyserer og sammenligner elevernes indhentede data, og afslutningsvis perspektiverer vi til nutidige og fremtidige miljøudfordringer.