Udskriv
 

Fra jord til bord - mad med årstidens fødevarer

Hvad vil det sige at spise årstidens fødevarer? Hvad er selvforsyning - og hvorfor var efteråret en god tid for mennesker og dyr i gamle dage?
Kom ud i Grevemosehus og følg kartoflens, gulerodens og pastinakkens vej fra jord til bord. Mal korn til mel, lav jeres eget smør eller ost og bliv klogere på hvilke fødevarer der hører til hvilke årstider.
Et forløb spækket med praktisk arbejde, historisk indlevelse og masser af a-ha oplevelser!
Om aktiviteten

Sted:

Grevemosehus

Målgruppe:

3. klasse, 4. klasse, 5. klasse, 6. klasse

Fag/læreplan:

Skolefag: Natur/teknologi, Skolefag: Madkundskab, Skolefag: Historie
J
F
M
A
M
J
J
A
S
O
N
D


Varighed:

4 timer

Mål:

- at eleverne kan gøre rede for, hvad selvforsyning er, samt hvad det vil sige at spise "årstidens fødevarer"
- at eleverne kan gøre rede for, hvorfor høsten/efteråret var en travl men god årstid for landbefolkningen før i tiden
- at eleverne kan fortælle om forskellige metoder til at konservere og opbevare frugt og grøntsager før og nu

Drejebog:

Forløbet indledes med et lille rollespil, der giver eleverne indsigt i efterårets betydning for den jævne befolkning for ca. 100 år siden. Derefter deles klassen i mindre grupper, som hver især får ansvaret for en praktisk opgave. Der skal bl.a. høstes grøntsager i køkkenhaven, de skal renses og tilberedes over brændekomfurets ild, der skal kværnes mel til brød, kærnes smør og der skal hugges brænde til komfuret. Når alt er færdigt, afslutter vi forløbet med et fælles høstmåltid!

Hvilke madretter vi laver, afhænger af, hvad der er i køkkenhaven. Vi bruger de grøntsager der er og supplerer med at kværne mel på kornkværnen og lave smør og måske ost.

Opgaver for lærere og pædagoger:

Klassens lærere skal på forhånd have orienteret sig om, hvilke aktiviteter turen indeholder og være forberedt på at stå for nogle af disse aktiviteter under forløbet.

Mere om aktiviteten:

Forberedelse:
Tal gerne med eleverne om, hvad det vil sige at være selvforsynende, om levevilkår omkring år 1900 på landet og evt. om at spise årstidens fødevarer.



 
Booking
Klik her for at læse mere om hvordan du booker aktiviteten.
 
Husk
Praktisk tøj efter årstiden til en dag udenfor.
Madpakke og drikke.
 

 
 
 
Naturskolerne.dk       Tlf. 45 80 59 26       mail@naturskolerne.dk       Raadvad 50, 2800 Lyngby