Aktivitet

mobile-menu

Spildevand, vandrensning og stofudledning

Sammen besøger vi vores lokale rensningsanlæg i Lundtofte. Vi stiller spørgsmålene hvad er spildevand, hvordan fungerer et rensningsanlæg, hvad sker der med bleer, toiletpapir, vatpinde, afføring og alt det andet som kan ende i spildevandet, og kan vi selv måle på vandkvaliteten i lokalmiljøet omkring Mølleåen?

Vi mødes med cykler på rensningsanlægget i Lundtofte, hvor Lyngby-Taarbæk Forsyning giver os en introduktion og en rundvisning på rensningsanlægget. Undervejs tager vi vandprøver på forskellige positioner. Derefter cykler vi til Naturskolen i Raadvad, hvor vi kemisk analyserer vandprøverne i laboratoriet og sammenligner med vandprøver, som vi tager fra f.eks. vandhanen, Raadvad Dam og Mølleåen. Endelig beregner vi stoftransporten gennem Mølleåen til Øresund og perspektiverer bl.a. til de Fællesfaglige Fokusområder: ”Den enkelte og samfundets udledning af stoffer”, ”Drikkevandsforsyning for fremtidens generationer” og ”Produktion med bæredygtig udnyttelse af naturgrundlaget”.

Aktiviteten favner Verdensmålene: 6, 11, 12, 14 og 15.

Bemærk: Hvis du ønsker rundvisning på rensningsanlægget UDEN prøvetagning og analyser (1½ t) kan du kontakte Lyngby-Taarbæk Forsyning direkte.

Hvis du ønsker prøvetagning, kemiske analyser, vandføringsmålinger og stoftransport UDEN besøg på rensningsanlægget, kan du vælge vores naturskoleaktivitet ”Vandressourcer og Vandets Kredsløb”.

Mål med aktiviteten

At eleverne kan nævne faktorer som påvirker vandmiljøet.

At eleverne kan forklare de grundlæggende principper i stofudledning og rensning af spildevand.

At eleverne kan foretage kemiske analyser af en vandprøve.

At eleverne kan beregne stoftransport fra land til hav.

At eleverne kan perspektivere til personligt forbrug og bæredygtig udvikling.

Bemærk

Husk at I skal møde på cykel ved Rensningsanlægget: Hjortekærbakken 12, 2800 Kongens Lyngby.

Aktiviteten kan bookes fra juni 2023 og afholdes første gang i februar/marts 2024.

Praktisk

Tidsrum: 09:15 - 13:00

Sted: Raadvad Naturskole

Klassetrin: 8. klasse, 9. klasse, 10. klasse, Valgfag

Antal elever: 8 - 30

Fag: Biologi, Fysik/kemi, Geografi, Naturfag